Kleurenavontuur 4 Verstappenblauw

Door Cecile Groot

Dit avontuur is gebaseerd op de volgende kleuren:

Ooit van ‘Verstappenblauw’ gehoord? Ik tot voor kort ook niet. Ik hoorde er pas van toen het al bijna te laat was: Verstappenblauw.
Ik voel je nieuwsgierigheid.

Welnu, denk aan het kobaltblauwe bakje waar de champignons in verpakt zijn. Dát blauw wordt rond Horn (L) Verstappenblauw genoemd. Firma Verstappen, champignonkweker in het zuiden van ons land, heeft ooit bedacht dat zijn champignons in een kobaltblauw bakje verpakt moeten worden, omdat champignons daarin extra wit lijken. En de consument wil de champignon nou eenmaal zo wit mogelijk, want een champignon die bruin is, is oud.

Ik vond het bakje altijd gewoon blauw. Wel een mooie kleur blauw, maar toch: blauw. Een toevallige passant in het Achtuurjournaal wist de kleur goed te omschrijven: Verstappenblauw!

Een bakje van doorzichtig recycleerbaar plastic gaat nu het blauwe bakje vervangen. Dat is goed voor het milieu, maar de champignons lijken niet meer zo wit.
Ik begin het gevoel te krijgen dat ik beduveld word…

Een rondje door de supermarkt leert me dat een half pond champignons het enige verse product is dat in een blauw bakje verkocht wordt. En het wit van de champignons steekt inderdaad heel goed af tegen het blauw met deze kleurintensiteit. Houd ik de champignons bij een andere kleur blauw, dan lijken de champignons niet zo mooi wit. Hier heeft dus duidelijk iemand goed over nagedacht!

Ik heb nog snel even champignons in zo’n Verstappenblauw bakje gekocht voor het écht te laat is. Als herinnering voor later. Later, als ik mijn kleinkinderen vertel over de Verstappenblauwe champignonbakjes die ooit de groenteschappen in de supermarkten ‘bevolkten’.

Cecile

Download dit patroon

Borduurontwerp ‘Champignon’ is geïnspireerd door Kleurenavontuur 4.

Veel borduurplezier.
Loes de Kleuver

1 thought on “<span class="blogchap">Kleurenavontuur 4 </span> <span class="blogkop">Verstappenblauw</span>”

Laat je reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Borduurverhalen

Kleurenavonturen

Scroll to Top