Kleurenavontuur 5 Vlammetjes

Door Cecile Groot

Dit avontuur is gebaseerd op de volgende kleuren:

December.
Sint en zijn medewerkers zijn vertrokken en in onze woonkamer verschijnen nu iedere dag nieuwe dingen: een roze kerstbal met daarop roze en witte geborduurde bloemen, twee lichtblauwe kaarsen in de vorm van een dennenappel, dennengroen… Ik vind het heerlijk om naar kerstmarkten te gaan en dan wordt er natuurlijk ook wel eens iets nieuws gekocht.

Begin december worden de mand met kerstspulletjes én de boom van zolder gehaald. Onze kunstkerstboom is een oudje van inmiddels 30 jaar, maar hij doet het nog steeds goed. Na het avondmaal zetten we een kerst-CD op om in de stemming te komen en beginnen we met versieren. De ballen komen in de boom, tezamen met de ledlampjes, de slingers, dennenappeltjes en natuurlijk hangen we er ook wat chocoladekransjes in om te snoepen. De kerstsfeer bij ons in huis stijgt.

Ik steek een paar kaarsen aan en het valt mij plotseling op wat een prachtige kleur de vlammetjes hebben: oranje/geel. Helemaal aan het begin van het lontje, tegen de kaars aan, heeft de vlam een mooie blauwe kleur. Iets hoger is de kleur langs het lontje wat aan de grijs/bruine kant, en dit staat prachtig bij het geel. Als ik de vlam nog eens wat beter bekijk, zie dat de bovenkant van het vlammetje een beetje rafelig is. Grappig… dat was me nog nooit opgevallen, maar ik heb dan ook nog nooit het vlammetje van een kaars echt goed bekeken.

Wikipedia leert me dat de onderkant van de vlam blauw is omdat de vlam daar het warmst is en er nog geen roetdeeltjes zitten. Daar is de vlam dus nog schoon.

Iets hoger, in het gedeelte rond het lontje kan niet genoeg zuurstof komen en is de verbranding niet compleet. Daardoor ontstaan piepkleine roetdeeltjes. Als deze deeltjes verbranden lichten ze fel op, en dat maakt dat een kaars licht geeft. Bovenaan wordt de vlam heldergeel of wit omdat ie daar wat afkoelt.
Ik bekijk de vlam zo goed dat mijn ogen beginnen te tranen.
Tijd om naar bed te gaan…

Het lichtje gaat uit. Morgen is er weer een nieuwe dag met nieuwe avonturen.
Oant moarn, tot morgen!


Cecile

Download dit patroon

Borduurontwerp ‘Vlammetjes’ is geïnspireerd door Kleurenavontuur 5.

Veel borduurplezier.
Loes de Kleuver

Laat je reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Borduurverhalen

Kleurenavonturen

Scroll to Top