Kleurige Grachtenpanden door Sylvia Kaptein

Stel je eens voor: je loopt door de stad, langs grachten met prachtige huizen, dicht tegen elkaar. Panden met trapgevels, prachtige ornamenten, pakhuizen, allemaal in verschillende tinten.

Ineens breekt de zon door. Een regenboog van kleuren valt over het tafereel en zet alles in kleurig licht. En dát moment hebben we gevangen in dit borduurwerk.

Ons eigen ontwerp: een vrolijk rijtje van vijf Grachtenpanden, met een oer-Hollands zwart/wit stoepje ervoor.
Geborduurd op lichtblauwe Jobelan borduurstof (11 draads = 5,5 kruisjes per centimeter) met 2 draadjes XX-borduurgarens voor de kruissteken en kwart kruissteken, en 1 draadje voor de stiksteken.
Alle XX-borduurgarens die nodig zijn om dit kleurrijke borduurwerk te maken zijn in het pakket aanwezig, en ook een borduurnaald nr. 26 (stompe punt).

Het telpatroon bestaat uit een aantal grote pagina’s, die je via de overlap op elkaar plakt, als je een volledig patroon wilt hebben. De symbolenlijst geeft duidelijk aan welke kleuren je op een bepaald punt gebruikt, en een korte beschrijving met wat foto’s laat je zien hoe kleurrijk alles gaat worden.

Begin aan de rechterkant met het groene huisje: zelf borduur ik altijd eerst de ‘achtergrond’, om zo duidelijk te zien wat er nog meer geborduurd moet worden. Elk Grachtenpand heeft vier XX-kleuren voor de grote stukken op de muren: dat geeft een geweldig diepte-effect.

Hoe verder je komt, hoe kleurrijker het wordt. Bij het tweede huisje komen oranje/gele kleuren, en steekt het eerste huisje prachtig af zodra daar alle zwarte stiksteken gemaakt zijn. Wat ziet er na het maken van de stiksteken altijd anders uit: veel ‘scherper, alsof alle details naar voren komen.

Twee schaduwkleuren in alle ramen = grijs en zwart, zorgen voor een speels effect. Op de scheiding tussen de kwart kruissteekjes van grijs en zwart worden GEEN stiksteken gemaakt: dit om het effect wat minder zwaar te maken.

Al verder gaat het: trapgevel en prachtige ornamenten op de dakranden wisselen elkaar af. Bijzondere witte ornamenten of brede ‘balken’ bij het ene pand, weer andere mooie versieringen bij het andere pand. Zoveel afwisseling is leuk om te maken.

Heb je ook zo’n zin om dit kleurrijke Hollandse tafereel te maken? Bestel vandaag nog het pakket dan via onze webshop.

Wil je meer informatie over dit XXproject, of over andere borduurprojecten die met XXgarens gemaakt
worden? Je kunt ons altijd mailen via sylvia@sylviasartquilts.nl – je krijgt altijd zo snel mogelijk
antwoord/uitleg, zodat je een goede keuze kunt maken.

Heel veel borduurplezier!

Sylvia Kaptein
Sylvia Handwerken
www.sylviasartquilts.nlLaat je reactie achter

Your email address will not be published.

Scroll to Top