Nieuw Borduurverhaal 1 ‘Sal 2019’

Door Gerda Hoenink

In dit borduurwerk vind ik deze kleuren het allermooist:

In januari 2019 zou een nieuw borduurproject beginnen, een SAL, waarbij elke maand een deel van het werk als patroon zou uitkomen. Ik kreeg deze tip van onze oudste zoon en schoondochter. De SAL zou gaan over een typisch hollandse merklap.

Onze zoon dacht dat ik dat wel leuk zou vinden, omdat ik in 1978 een merklap voor mijn ouders had geborduurd ter gelegenheid van hun 25-jarig huwelijk. Deze merklap hangt na het overlijden van mijn ouders bij ons in huis. SAL: je weet van tevoren niet hoe het hele werk eruit gaat zien en je weet niet welk patroondeel in welke maand uitkomt. Spannend! Ik ben geen ervaren borduurster, maar mijn oudste schoondochter heeft me veel geleerd over hoe je borduurstrengen op kaartjes wikkelt en voorziet van het kleurnummer van het garen, welke borduurnaalden handig zijn, welke accessoires goed te pas komen en waar je dit alles kunt kopen. Zo kwam ik terecht bij Rielies.

Ik begon in januari 2019 met het eerste patroondeel. Wat een mooi patroon en wat een leuke motiefjes! Het was keihard werken om dit deel vóór februari te voltooien. Maar het lukte. Al gauw liep ik een paar maanden achter. In 2019 konden wij nog naar hartenlust zwerven met onze camper. Tijdens zulke reizen neem ik geen werkjes mee. Die doe ik het liefst thuis waar ik alles bij de hand heb, zoals bijvoorbeeld mijn heerlijke daglichtlamp.

Ik heb de SAL 2019 op 20-10-2020 voltooid. Prachtig ontwerp van Loes de Kleuver! Ik heb niet alles volgens patroon geborduurd.

Linksboven in plaats van het alfabet zijn Sinterklaas en Zwarte Piet gekomen.

Eén koetje is roodbont geworden.

De auto’s in de file zijn onze voertuigen in de loop der jaren. Dit zijn onze bus; mijn vaders blauwe Toyota die hij aan onze jongens gaf toen hij stopte met autorijden; onze allereerste nieuwe auto (rood) in 1980 na veel tweedehandsjes en als laatste in de rij onze camper.

Eén vlindertje is anders gekleurd.

Ik heb geen omlijningen gemaakt in het tegeltje.

Vóór op de tandem is een kratje gekomen.

Vredesduif en lieveheersbeestje in plaats van de ballen.

Boter, kaas en eieren met één open vakje.

De voorjaarsbloemen zo veel mogelijk in hun echte kleuren en een eigen ontwerp sneeuwklokjes.

Linksonder één paar klompen, en alleen de cijfers.

Daarnaast een schaatstertje.

Mijn naam en de datum van voltooiing boven de zeilbootjes. Die hebben onze familie initialen in hun zeilen: Gerrit & Gerda, Sten, Jarl en op het bootje met de J een ‘M’ aan het roer.

De letters ‘Typisch Holland’ heb ik in één kleur gemaakt.

De kleuren die ik het mooist vond in dit project zijn de nummers 503 (XX-209) (mijn naam), 817 (XX-012) (de mantel van Sinterklaas), 699 (XX-243) (muts en broek van Zwarte Piet), 518 (XX-164) (blauwe auto en broek schaatsertje), 3837 (XX-097) (krokus), 3804 (XX-064) (hyacint) en 154 (XX-092) (“zwarte” tulp).

Nummer 503 (XX-209) heb ik ook gebruikt in de merklap van 1978. De nummers 817 (XX-012), 699 (XX-243) en 518 (XX-164) zijn restjes van een schellekoord dat mijn moeder en ik samen hebben geborduurd eind jaren 1960 – begin jaren 1970. De nummers 3837 (XX-097), 3804 (XX-064) en 154 (XX-092) heb ik aan de hand van foto’s van krokussen, hyacinten en “zwarte” tulpen uitgezocht.

Ik heb genoten van het project. De merklap hangt aan onze boekenkast in de woonkamer. Ik weet nog niet of en hoe ik hem verder zal afwerken.

Liefs, Gerda ❤️

Speciaal voor jou om GRATIS te downloaden.

Bij ieder borduurverhaal publiceren wij een hartje.
Namens XXThreads ontvang je hier ‘XX-Love’ patroontje 1.
Verzamel ze allemaal.

Veel XX-borduurplezier.

Laat je reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Borduurverhalen

Kleurenavonturen

Scroll to Top