Kleurenavontuur 1 Op (kleuren)reis

Door Cecile Groot

Dit avontuur is gebaseerd op de volgende kleuren:

Zaterdagochtend 10 uur. Ik zit in mijn oude blauwe ochtendjas in mijn luie stoel te genieten van mijn eerste kopje espresso van vandaag als de telefoon overgaat. Ik neem op en hoor de stem van een súperwakkere en súperenthousiaste Rielies: “Hey Cecile! Heb jij zin om columns te schrijven over kleur? Over wat kleur met je doet enzo? Het moet een kleurenreis worden. Een reis door de wereld van de kleuren”!

Ik slik even. Rielies overvalt me echt met deze vraag op de vroege ochtend. Op het eerste gezicht is dit best een lastig onderwerp, maar Rielies trekt me mee in haar enthousiasme en als ze na een half een half uur ophangt, ontdek ik dat ik ga schrijven over kleuren.

Tijd om te gaan verdiepen in de wereld van de kleuren. Kleuren zijn zó gewoon in het dagelijks leven, dat je je er niet echt meer van bewust bent. Ze zijn er gewoon en ze versieren alles om ons heen op hun eigen bescheiden of juist uitbundige manier. Als het donker is, dan zie je ze niet, dan lijkt alles zwart of grijs, maar zodra er maar één straaltje licht verschijnt, dan komen de kleuren tevoorschijn.
Kleuren doen iets met je emoties. Niet iedereen heeft hetzelfde gevoel bij een bepaalde kleur. De ene mens wordt blij van knalrood en een ander wordt juist een beetje kriegelig van. Er zijn zelfs mensen afgestudeerd op de emotionele beleving van kleuren.

Zo’n kleine 40 jaar geleden kocht ik een naslagwerk over kleur, dat – héél toepasselijk- ‘Kleur’ heet en het boek ‘De Geheime Kracht van Kleuren’. Ze staan al jaar en dag stof te vangen in onze boekenkast, maar vandaag mogen ze eruit. Ik til de boeken uit de kast en blaas er een hoeveelheid stof af. Ik blader er even snel door, blijf af en toe hangen bij een mooie kleur, en leg ze vervolgens op de tafel naast mijn computer. De komende periode zal ik deze boeken vast vaak raadplegen, maar eerst… even boodschappen doen. Want er moet toch eten op tafel komen.


Onderweg naar de Albert Heijn rijd ik door het Fryske landschap. Ik zie opeens het enorme aantal groentinten in de weilanden en de bomen. Donkergroen, lichtgroen, grijsgroen, geelgroen… En alle kleuren passen bij elkaar. Prachtig! Eigenlijk heb ik er nooit echt naar gekeken, maar nu merk ik dat ik er gewoon een beetje blij van word op deze sombere, herfstachtige zaterdagochtend.

Na een kort ritje rijd ik de stad in en moet ik stoppen voor het rode verkeerslicht. Groen… ik mag weer verder. Kleuren zijn er dus niet alleen voor de mooi, maar ze hebben ook een functie. Ze moeten óók werken, net als wij! Als het verkeerslicht op rood staat moeten we stoppen. Er dreigt gevaar. Groen betekent: het is veilig, je mag verder gaan. (Wat een vriendelijke kleur is groen toch!)

Rood en groen staan altijd op dezelfde plaats in een stoplicht. Zo hebben alle landen van de wereld dat ooit met elkaar afgesproken. Handig en veilig, want áls je toevallig kleurenblind bent, dan kun je tóch zien welk lampje er brandt en weet je of je moet stoppen of juist door mag rijden.

De kleuren staan dus overal op dezelfde plaats, maar soms wordt besloten om de verkeerslichten wat op te leuken. De stoere Sofie met de vlechtjes bijvoorbeeld, die in 2000 in de stoplichten van Amersfoort kwam wonen, en nu ook in Utrecht, Hilversum en Haarlem te vinden is.

In het voormalige Oost-Duitsland regelt het grappige Ampelmännchen het voetgangersverkeer. En overal vind je verkeerslichten met pijltjes naar links, naar rechts of rechtdoor en verkeerslichtjes met fietsjes. De vormen kunnen verschillen, maar de kleuren, die blijven áltijd op dezelfde plaats. Afspraak is tenslotte afspraak.

In de supermarkt is het druk. Ik zoek de boodschappen bij elkaar, betaal, laad alles in de auto en rijd terug naar huis.
Mijn reis door de wereld van kleur is begonnen.

Cecile

Download dit patroon

Borduurontwerp ‘Regenboog met goud pot’ is geïnspireerd door Kleurenavontuur 1.

Veel borduurplezier.
Loes de Kleuver

2 thoughts on “<span class="blogchap">Kleurenavontuur 1 </span> <span class="blogkop">Op (kleuren)reis</span>”

  1. Candida van Delft de Wijs

    Prachtig dit kleuren avontuur, ziet er mooi en duidelijk uit!
    Ik ben erg benieuwd naar het vervolg!

  2. Marijke de Koning

    Groen is voor ons een fijne kleur omdat wij dit herleiden aan bijv. optimisme, goedkeuring en de natuur. Maar in de landen van zuid Amerika denken ze daar over het algemeen anders over. In de jungle wonen gevaarlijke dieren als slangen en giftige spinnen en dat maakt dat groen er weer hen daar aan gevaar doet denken.

    Kleuren zijn een interpretatie

Laat je reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Borduurverhalen

Kleurenavonturen

Scroll to Top