Nieuw Vandaag is het Hartjesdag

Door Cecile en Rielies

Speciaal voor deze dag ontwierp Loes de Kleuver een lief hartjespatroon, en hiervoor gebruikte ze de volgende XX-kleuren:

Hartjesdag is een nationale feestdag die op de derde maandag in augustus in   de omgeving Haarlem en Bloemendaal werd gehouden, en in delen van Amsterdam. Vanaf 1997 werd het onder de naam Hartjesdagen een driedaags evenement op de Zeedijk, met als hoogtepunt een optocht van verklede mensen. Tegenwoordig is Hartjesdag weer teruggebracht tot alleen de derde maandag in augustus.

Waar Hartjesdag vandaan komt is niet duidelijk. Over het ontstaan van deze dag zijn verschillende halen in omloop. In één verhaal mochten arme Middeleeuwse mensen jagen op hertjes en deze op straat braden en opeten. Een ander verhaal meldt dat deze dag gewijd was aan de Germaanse godin van de aarde, Hertus. Hertusdag viel zo’n beetje tegelijk met het einde van de oogsttijd en op deze dag werd er dan ook een mooi feest gevierd met vreugdevuren.

In vorige eeuwen werden er op Hartjesdag vuurtjes gestookt en kinderen zamelden geld in voor vuurwerk dat ‘s avonds werd afgestoken. Later ontwikkelde het zich tot een soort carnaval, waarbij vooral veel werd gedronken.  Mannen verkleedden zich als vrouwen, en vrouwen als mannen. In 1943 verbood de Duitse bezetter de viering van Hartjesdag. Na de oorlog was er nog een zeer kleine opleving van het feest: er werden wat vuurtjes gestookt in de Amsterdamse Dapperbuurt, maar al snel raakte de dag in onbruik.

In 1997 besloot de Amsterdamse buurtvereniging ‘Zeedijk’ het feest nieuw leven in te blazen. Sindsdien worden elk jaar de Hartjes van de Zeedijk gekozen: de meest origineel verklede man en de meest origineel verklede vrouw.

In de loop der jaren werd het evenement steeds omvangrijker en uitgebreid naar meerdere dagen, waardoor het bekend kwam te staan als de Hartjesdagen. Met name de optocht van verklede mannen en vrouwen trok ieder jaar tienduizenden belangstellenden.  Op de smalle Zeedijk werd dit te druk en te onveilig, zodat organisator NV Zeedijk besloot om het feest vanaf 2008 kleinschaliger te maken.

Sinds 2017 zijn de festiviteiten beperkt tot een buurtbrunch en een optocht op de derde maandag van augustus, met op de voorafgaande zondagavond nog een reeks van kleinschalige romantische optredens in de lokale horeca.

Heel veel XX-borduurplezier!

Foto: Kunstenaar Johan Braakensiek maakte in 1926 een olieverfschilderij getiteld Hartjesdag.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hartjesdag


Download en deel dit patroon

Deel zoveel als je kunt deze pagina met liefde ontworpen: XX-patroon ‘Hartjesdag’. Liefs Loes

Veel XX-borduurplezier.

Laat je reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top